اگر پوستتان چرب است روزي 1 بار به آرامي پوست خود را با صابون غيرمعطر(ترجيحا صابونهاي آنتي باكتريال) بشوئيد . به اين ترتيب كه صورت خود را از كف بپوشانيد و ماساژ دهيد تا صابون در منافذ پوست نفوذ كند و چربيهاي تجمع يافته و آلودگيها را از بين ببرد. پوست خود را ماساژ دهيد. ماساژ باعث تخليه چربي پوست ميشود و از تجمع آن جلوگيري ميكند.
علاوه بر اين ماساژ جريان خون پوست را بهبود ميبخشد. بعد از ماساژ صورت خود را با آب گرم بشوييد تا چربي آن گرفته شود و بعد بلافاصله مقداري آب سرد به پوست خود بپاشيد تا منافذ آن بسته شود. پس از اين كار پنبهاي را به گلاب يا آبليمو آغشته كنيد و سطح پوستتان را با آن پاك كنيد. گلاب و آبليمو اثر قابض دارند و باعث افزايش گردش خون ميشوند.
اگر پوستتان خيلي چرب است هفتهاي يك بار از ماساژ با سركه سيب استفاده كنيد تا چربي پوست كاهش يابد. براي اين كار سركه سيب را با همان مقدار آب مخلوط كنيد و روي پوست خود بماليد و ماساژ دهيد و بعد از چند دقيقه پوستتان را بشوئيد. آسودگي رواني داشته باشيد. خواب خوب و مرتب داشته باشيد، به ميزان لازم استراحت كنيد و از عصبانيت بپرهيزيد
. از ماليدن يا تركاندن جوشها و آكنهها خودداري كنيد. جوشهاي چركي را نبايد با فشار خالي كرد. براي خالي كردن آنها دستگاههاي مكندهاي وجود دارد كه جوشها را در شرايط كاملاً استريل تخليه ميكند. موهايتان را حداقل 2 بار در هفته با شامپو بشوئيد. اجازه ندهيد كه موهايتان روي صورت بيايد. حتي در شب و به هنگام خواب موي كثيف و چرب باعث پخش چربي و باكتريها ميشود. تعريق در 15درصد افراد باعث تشديد آكنه ميشود. پس از كار كردن در هواي گرم و مرطوب و پختن غذا و ورزش، عرقتان را بشوئيد و در اسرع وقت چربي را از بدن و صورتتان پاك كنيد. براي آرايش كردن از مواد آرايشي روغني و چرب استفاده نكنيد. زيرا اين مواد ميتوانند فوليكولهاي مو را مسدود كنند و باعث ايجاد و يا تشديد آكنه شوند. خصوصاً افرادي كه پوست چربي دارند بايد از كرمهاي مرطوب كننده و حتي ضدآفتابي استفاده كنند كه فاقدچربي باشد.
آرايش را روزي 2 بار از صورت خود با آب و شيرپاككنهاي فاقد چربي و سازگار با پوست پاك كنيد. قبل از استفاده از مارك جديد لوازم حتما آن را روي بازوي خود تست كنيد تا مطمئن شويد كه پوستتان به آن حساسيت ندارد. اشعه ماوراء بنفش خورشيد، باعث بهبود ضايعات ميشود اما در 10 درصد افراد باعث تشديد علائم ميشود. در زمان قاعدگي حساسيت غدد چربي دختران نسبت به هورمونهاي جنسي مردانه افزايش مييابد و اين باعث افزايش چربي پوست در آنها ميشود. براي جلوگيري از بروز يا تشديد آكنه در اين زمان بايد پوست خود را با صابون بشوئيد و پس از شستشو پوستتان را با پنبه آغشته به محلولهاي الكلي موجود در بازار كه حاوي آنتيبيوتيك هستند پاك كنيد.
حوله صورتتان را هر روز عوض كنيد و هميشه از حوله تميز و خشك استفاده كنيد زيرا باكتريها اين توانائي را دارند كه به سرعت در حولههاي مرطوب رشد كنيد. از ورزش و پيادهروي غفلت نكنيد. اگر هر روز صبح 3 كيلومتر پيادهروي كنيد و بعد از آن دوش بگيريد متوجه ميشويد كه پس از مدت كوتاهي بسياري از جوشها برطرف شده و پوستتان بسيار شادابتر ميشود.
حرف آخر آكنه را نبايد يك عارضه جزئي و كماهميت تلقي كنيد زيرا ميتواند فشارهاي عصبي فراواني را براي فرد ايجاد كند. حتي ملايمترين انواع آكنه دست كم يكسال باقي ميماند. مدت بيماري در برخي افراد به 15 سال و حتي تا آخر عمر نيز رسيده است. در صورت طولاني شدن مدت آكنه فرد اعتماد به نفس خود را از دست ميدهد و تصور بدي از ظاهر خود پيدا ميكند. درمان در اغلب موارد موثر است اما نياز به حوصله و صرف وقت فراوان دارد. در بسياري از افراد بيماري پس از دوران بلوغ و نوجواني خودبهخود برطرف ميشود .
آكنه اغلب به صورت نقاط سرسياه، نقاط سرسفيد و جوشهاي چركي بروز ميكند. از ماليدن يا تركاندن جوشها و آكنهها خودداري كنيد. جوشهاي چركي را نبايد با فشار خالي كرد. براي خالي كردن آنها دستگاههاي مكندهاي وجود دارد كه جوشها را در شرايط كاملاً استريل تخليه ميكند.