يك جراح و متخصص مغز و اعصاب معتقد است كه مراحل پيشرفته بيماري ديسك كمر بايد از طريق جراحي درمان شود.
دكتر سيد محسن حسني برزي در گفتوگو با ايسنا، گفت: بيماري ديسك كمر به عنوان بيماري سنين جواني مطرح بوده و در سنين 20 تا40 سالگي به علت تحرك زياد ايجاد مي شود.
وي گفت: درد تير كشنده در اندام تحتاني و كرختي و بي حسي در انگشتان پا و ساق از علايم شايع اين بيماريست.
برزي با اشاره بيرون زدگي ديسك گفت: به علت برداشتن اجسام سنگين و در موارد پيشرفته بيماري، ديسك از محل خود خارج شده و به رشته هاي عصبي در كانال نخاعي فشار وارد مي كند.
وي افزود: در اين گونه مواقع كه بيمار با استراحت بهبود پيدا نميكند بايد عمل جراحي صورت گرفته و فشار وارد بر رشته هاي عصبي برداشته شود.
وي بيان داشت: علت كمر درد، ضعف در عضلات كمر بوده كه به تصور غلط بعضي ها كمر درد را از علايم اوليه ديسك كمر مي دانند.
به گفته اين متخصص مغز و اعصاب، براي پيشگيري از اين بيماري بايد با ورزش، عضلات اطراف مهره هاي كمر را تقويت و از بلند كردن اجسام سنگين خود داري كرد.
وي رژيم غذايي سالم و كلسيم دار و تناسب اندام و استفاده از ورزشهاي آبي را از راههاي جلوگيري از اين بيماري در قشر جوان جامعه عنوان كرد و با هشدار نسبت به خطرات عدم درمان به موقع ديسك گفت: به دليل از بين رفتن رشته هاي عصبي درد، رشتههاي حسي حركتي دچار فشار شده و پس از مدتي اختلالات جنسي و بي اختياري ادراري در اندامهاي تحتاني ايجاد مي شود.
برزي افزود: بايد در درمان اين بيماري با پزشك متخصص مشورت نموده و در صورت لزوم تشخيص عمل جراحي اين كار به سرعت انجام شود
داروي آرژانتيني ام اس كه قرار بود به گفته مديران وزارت بهداشت، بعد از پايان مطالعات باليني وارد بازار دارويي كشور شود، مجوز توزيع را از چندي قبل دريافت كرده و هم اكنون در تعداد محدودي از داروخانه ها موجود است. به گزارش مهر، بعد از ماجراي پر سر و صداي ورود داروهاي آرژانتيني به كشور كه با حمايتهاي وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو همراه بود، هم اكنون داروي مربوط به بيماران ام اس با نام "اكتويكس" در كشور آرژانتين توليد شده و وارد بازار دارويي ايران مي شود.
دارويي كه قرار بود فعلا مراحل مطالعات باليني را سپري كند و سپس مجوز توزيع بگيرد اما به نظر مي رسد كه مديران سازمان غذا و دارو قدري عجله به خرج داده و در سكوت خبري و دور از چشم همگان، مجوز توزيع اين دارو را صادر كرده و شركت وارد كننده آن نيز نسبت به توزيع دارو در سطح داروخانه هاي خاص اقدام كرده است. دكتر احمد شيباني، رئيس سازمان غذا و دارو در تاريخ 90/5/3 در پايان جلسه اي كه با مديران شركتهاي دارويي در ساختمان وزارت بهداشت برگزار شد، در ارتباط با موضوع واردات داروي ام اس از آرژانتين، به خبرنگاران گفت كه "قرار نيست اين دارو را وارد كنيم بلكه داروي مورد نظر توسط يك شركت داخلي در كشور آرژانتين توليد و سپس وارد ايران مي شود تا زمينه توليد آن در داخل فراهم شود. وي گفته بود كه اين روند تا سه سال آينده ادامه خواهد داشت و هنوز نمي توان در مورد كيفيت داروي ام اس كه قرار است در آرژانتين توليد و وارد كشورمان شود، اظهار نظر كرد. چون كيفيت اين دارو در حال بررسي و مطالعات باليني است. اين در حالي است كه رئيس سازمان غذا و دارو روز شنبه در جمع خبرنگاران عنوان كرد كه ورود اين دارو به برخي از داروخانه ها به منظور انجام مطالعات باليني صورت گرفته است. ورود اين داروي آرژانتيني به بازار دارويي كشور در حالي اتفاق مي افتد كه از صحبتهاي مديران سازمان غذا و دارو مدت زيادي نمي گذرد. آنها گفته بودند كه انجام مطالعات باليني داروي اكتويكس چند ماه به طول خواهد انجاميد. در صورتي كه مجوز توزيع دارو از حدود 10 روز قبل توسط وزارت بهداشت صادر شده و اين دارو هم اكنون در دسترس بيماران قرار دارد. نكته ديگري كه مديران سازمان غذا و دارو از آن چشم پوشي كرده اند، قيمت داروي آرژانتيني است كه قرار بود پايين تر از قيمت داروي مشابهي باشد كه هم اكنون در داخل كشور توليد و در اختيار بيماران ام اس قرار دارد. مديران وزارت بهداشت قول داده بودند كه داروي آرژانتيني بيماران مبتلا به ام اس به مراتب ارزانتر از قيمت داروي مشابه ايراني باشد اما چنين به نظر مي رسد كه قيمت داروي اكتويكس تفاوت چنداني با داروي مشابه ندارد. موضوع ديگري كه براي بيماران مبتلا به ام اس مي تواند جاي سوال باشد، تاثير دارو بر روند كنترل بيماري است. چرا كه هيچگونه مطالعه باليني بر روي بيماران مبتلا صورت نگرفته است. اين مسئله مي تواند موجبات نگراني بيماران را از پيامدهاي استفاده از اين داروي جديد دو چندان كند.
در بيماراني كه بيماري ام.اس در آنها پيشرفت زيادي داشته است و يا زمانيكه بيماران خسته هستند در عمل جويدن و يا بلعيدن با ناراحتي و مشكل روبرو ميشوند و ممكن است به سرفه بيفتند، لذا به منظور كم كردن اين مشكل راه حلهاي زير ارائه ميشود:
■مواد غذايي رقيق (مايعات رقيق) را صبح و مايعات غليظ تر را در فاصله بعدازظهر تا شب ميل كنيد.
■بلعيدن غذاهاي خشك و مايعات شل مشكل است و نياز به توجه و مراقبت بيشتري دارند. بخصوص در زمان خستگي از خوردن مايعات رقيق خودداري كنيد.
■از غذاهاي نرم و مرطوب ، مايعات غليظ و خنك بيشتر ميل كنيد، چون بلع آنها راحتتر است .مثل انواع ژله ، ميلك شيك،شربتهاي غليظ،پوره هاي ميوه و پودينگها.
■تا حدامكان بيرون نرويد و در محيط خنك استراحت كنيد.
■از غذاهاي نرم و مرطوب ، مايعات غليظ و خنك بيشتر ميل كنيد ، چون بلع آنها راحتتر است .مثل انواع ژله ، ميلك شيك،شربتهاي غليظ،پوره هاي ميوه و پودينگها.
■از خوردن چيپس ، كراكر(ترد) ، كيك و نان تست خودداري كنيد ، چون حالت چسبندگي دارند و باعث انسداد حلق ميشوند.
■از مصرف غذاهايي كه باعث تحريك گلو ميشوند خودداري نماييد. مثل سركه يا فلفل.
■مناسبترين غذاها: ميوه هاي كم پخت ، اسفناج خرد شده و پخته ، تخم مرغ عسلي، پنير له شده ، پوره ميوه و آب ميوه، غذاهاي كاملاً پخته و له شده ، پلوهاي كته شده و له شده، تليت نان در چاي و يا آبگوشت ، شيربرنج ، سيب زميني پخته يا پوره سيب زميني، گوشت چرخ كرده و له شده ، چرخ كردن مرغ و ماهي بعد از پخت يا سرخ كردن.
■غذاها در دستگاه مخلوط كن ، مخلوط شود تا قابل خوردن باشد