* موهاي زيبا نيازمند يك رژيم غذايي سرشار از پروتئين است. پس سعي كنيد در رژيم غذايي خود به قدر كافي از پروتئين هاي حيواني و گياهي مثل گوشت و مرغ و لبنيات بهره ببريد.
* هرگز موهايتان را بيش از حد نشوريد. در دستور مصرف برخي شامپوها ذكر شده است كه موهايتان را دوبار بشوييد. اما بايد بدانيد يك بار شستشو براي تمام انواع موها و براي زدودن چربي و كثيفي از روي موها كافي است .
* استفاده از محصولاتي مثل ژل، موس و كرم هاي مو، درخشندگي مو را از بين مي برد و موها را كدر مي كند. شما مي توانيد از يك شامپوي پاك كننده گياهي، هر دو هفته يك بار براي زدودن باقيمانده مواد آرايشي از موهايتان استفاده كنيد .
* استفاده از انواع نرم كننده ها و آب رسان ها بعد از شامپو براي مو ضروري است. چون موها در اثر استفاده از شامپوي تنها خشك و شكننده مي شوند اما به خاطر داشته باشيد كه نرم كننده را فقط به ساقه مو بماليد، نه به ريشه مو .
* موهاي رنگ كرده پس از مدتي درخشش و براقي خود را از دست مي دهند، بدين منظور استفاده از يك نرم كننده كه متناسب با رنگ موي شما باشد، هفته اي يك بار توصيه مي شود.
* شوره مو مشكل اغلب خانم هاست و اغلب هم به صورت فصلي بروز مي كند. راي حل اين مشكل علاوه بر استفاده از شامپوهاي ضد شوره معتبر، بايد از يك رژيم غذايي سالم مقوي و سرشار از پروتئين استفاده كنيد، چون شوره به علت تغذيه نامناسب ريشه موها توليد مي شود .
* هنگام شستشو در حمام، ريشه موها سست مي شوند و ريزش مو به راحتي صورت مي گيرد پس سعي نكنيد با شانه و برس به جان موهايتان بيفتيد. چون باعث كنده شدن مقدار زيادي مو خواهيد شد. مشكل شما با استفاده از مقدار كمي نرم كننده قابل حل است. با استفاده از نرم كننده، موهايتان به راحتي شانه مي شود و نيازي به برس كشيدن هاي سخت نيست .
* بعد از استفاده از نرم كننده ، موهايتان را با آب سرد آبكشي كنيد تا باقيمانده آن از سرتان پاك شود، در عين حال موهايتان نرم و براق باقي بماند .
* براي درخشندگي موها، متخصصين، آبكشي مو با سركه سيب به طور هفتگي را توصيه مي كنند. بدين صورت كه هفته اي يك بار موهايتان را پس از شستشو با شامپو با سركه سيب آبكشي كنيد، و سپس دوباره با شامپو بشوييد .
* موهاي وز و خشك را با شامپوها و نرم كننده هايي كه داراي ويتامين ٍE ، گياه آلو و راوپانتول هستند، بشوييد تا رطوبت آنها حفظ شود.
* براي باز كردن گره هاي مو از شانه هايي با دندانه هاي درشت استفاده كنيد. ابتدا قسمت پاييني مو را كمي شانه كنيد و به تدريج به ريشه مو برسيد. بدين شكل علاوه بر باز شدن گره ها به مو آسيبي نمي رسد.
* قبل از استفاده از بيگودي يا دستگاه هاي صاف كننده مو، حتماً مو را كاملاً خشك كنيد تا به مو آسيب نرسد.
* هرگز از درجه تند و گرم سشوار براي حالت دادن به مو استفاده نكنيد. هميشه از درجه متوسط آن استفاده كنيد و در انتها مقداري باد سرد به موهايتان بدهيد تا درخشندگي و حالت مو حفظ شود.
* اگر موهايتان چرب است، مي توانيد با گذاشتن كف شامپو به مدت چند دقيقه روي موها اين عارضه را در مدت زمان طولاني برطرف كنيد، استفاده از شامپوهاي مخصوص موي چرب نيز مناسب است. به ياد داشته باشيد موي چرب را نبايد بيشتر از دوبار در هفته بشوييد و در ضمن آب ولرم براي شستشوي موي چرب استفاده كنيد، نه آب داغ. .
* استفاده از سشوار به طور مداوم به موها آسيب جدي مي رساند، شما مي توانيد با اصلاح و كوتاه كردن نوك موها، هر ۶ تا ۸ هفته به موهايتان تازگي و شادابي را هديه كنيد.
* اغلب موهاي صاف و لخت زود چرب شده و حالت خود را از دست مي دهند. براي اين كه بتوانيد به طور موقت و تا حمام بعدي اين حالت را از بين ببريد، مقداري پودر بچه روي موها بپاشيد و سريع موها را شانه كنيد.
- از برس مويي براي شانه كردن موهايتان استفاده كنيد، چون نه به موهاي شما آسيب مي رساند و نه باعث تجمع چربي در ريشه مي شود و با استفاده از اين برس چربي به طور متوازن در تمام طول ساقه مو پخش مي شود.
- براي صاف كردن موها و جلوگيري از وز كردن مو هنگام سشوار، حتماً از دهانه سشوار استفاده كنيد، چون باعث مي شود كه باد گرم حقيقي به قسمت مورد نظر بخورد و ديگر قسمت ها را وز نكند.
- براي موهاي بسيار فر و وز، فرآورده هاي ضد وز به شكل لوسيون موسوم در بازار موجود است. مي توانيد قبل و بعد از سشوار، از اين لوسيون به موهايتان بماليد تا وز نكند.
لايهبرداري ليزري: در لايهبرداري به روش ليزر، از ليزر دي اكسيد كربن براي اين منظور استفاده ميشود. با اولين عبور ليزر، لايه سطحي يا اپيدرم پوست برداشته ميشود. نفوذ عمقي، باعث از بين رفتن ساختمان ضمائم پوست ميشود و در اين صورت خطر ايجاد اسكار دائمي يا جوشگاه در ناحيه درمان شده وجود دارد.
پيلينگ در منزل
ست پيلينگ مديپيل (Medipeel) محصولي ايدهآل جهت انجام پيلينگ پوست در منزل است. در اين روش عوارضي از قبيل ايجاد حساسيت، خارش، سرخي و التهاب وجود ندارد و طي 12 هفته درمان با اين ست، لايههاي فرسوده و سطحي رويي پوست از بين ميرود و شما شاهد كاهش پف و چروك زير چشم، كاهش لكهاي ناشي از تابش نور آفتاب و امراض كبدي و يا كهولت سن خواهيد بود. مديپيل، همچنين قادر است، خطوط عميق خنده دور لبها را كاهش دهد.
در مديپيل محصولي بهنام سرم پيلينگ صورت مديپيل هم وجود دارد. اين سرم حاوي اسيد گليكوليك است كه باعث لايهبرداري پوست و با طراوت كردن آن ميشودو تاثير بسزايي در كاهش خطوط سطحي پوست و لكهاي ناشي از كهولت و آفتاب دارد. محصول ديگر اين ست، پاككننده عميق پوست مديپيل است كه حاوي چندين نوع مختلف از اسيدهاي فعال ميوه از قبيل: اسيد گليكوليك، اسيد ماليك، اسيد سيتريك، اسيد لاكتيك، اسيد ساليسيك، عصاره بابونه و الورا است. اين اسيدها لايههاي فرسوده سطحي روي پوست را از بين ميبرند و بدينترتيب منجر به شكلگيري پوستي شاداب و تازه ميشوند.
پيلينگ و چروكهاي پوستي
كلاژن مسئول نگهداشتن قوام پوست شما است. حال به هر علتي در روند كلاژنسازي اختلالي بهوجود آيد، ميتواند باعث ايجاد چين و چروك پوست شود. با افزايش سن كلاژنسازي دچار وقفه ميشود و افرادي با سن بالا پوستي افتاده خواهند داشت.
علاوه بر كلاژنسازي، علل ديگري نيز در ايجاد چروك پوست دخالت دارند مثل قرارگيري طولانيمدت در معرض نور آفتاب.
علت ديگر، اسپاسم عضلاني زير پوست است. افراد عصبي و اخمو بهعلت استفاده زياد عضلات صورت، دچار اين حالت ميشوند. افرادي كه قبلا چاق بودهاند ولي اكنون لاغر شدهاند نيز بهعلت از دست دادن چربي زير پوستي، دچار افتادگي پوست و چروك ميشوند.
سيگار كشيدن و داشتن پوست خشك هم از عوامل ديگري هستند كه باعث چروك زودرس ميشوند.
براي پيشگيري از ايجاد چروك، پيش از هر چيز بايد عامل ايجادكننده را از بين ببريد، مثلا تغذيه مناسب داشته باشيد، از سيگار و مواد مخدر استفاده نكنيد، اعصاب آرام داشته باشيد، زياد در معرض آفتاب قرار نگيريد و...
اما اگر دچار چين و چروك شدهايد، ما چند روش موِثر را به شما معرفي ميكنيم. روش اول، پيلينگ شيميايي است كه چه به صورت تدريجي با مصرف كرمهاي حاوي AHA با درصدهاي پايين و چه به صورت پيلينگ در مطب با داروهاي با درصد بالا، قابل انجام است. با اين روشها، كلاژن سازي تحريك ميشود.
روش ديگر، به كار بردن ليزر است. با پيلينگ ليزري توسط ليزرCO2 اولتراپالس، رشتههاي آسيبديده كلاژن بازسازي ميشوند و كلاژن جديد هم در پوست به وجود ميآيد در نتيجه با از بين رفتن چين و چروكها، فرد 5 تا 10 سال جوانتر به نظر ميرسد كه در صورت مراقبت صحيح از پوست و قرار نگرفتن در معرض آفتاب، آثار سودمند اين عمل تا ساليان سال باقيميماند.
فقط دو هفته صبر كنيد
در مورد طول عمل پيلينگ، ظاهر پوست بلافاصله پس از عمل و مدت زمان بهبودي و مراقبتهاي پس از عمل، بروشورهاي ساده و قابل فهمي وجود دارد كه مراكز درماني پوست در اختيارتان ميگذارند. بلافاصله پس از پيلينگ، پوست برافروخته و به رنگ صورتي پررنگ يا قرمز در ميآيد. احساس سوختگي يا خارش پس از پيلينگ هم دردسر ديگري است كه براي رفع آن، بسته به نظر پزشك از پماد وازلين و پماد تركيبي روي پوست و يا روش پانسمان بسته يا گاز نيمه تراوا استفاده ميشود. به مدت 2 تا 5 روز هم ترشحات روشن يا كمي زرد رنگ خواهيد داشت. تورم صورت بين روزهاي 2 تا 4 و قرمزي پوست بين روزهاي 7 تا 10 طبيعي است
موِثرترين عامل در زيبايي چهره، بيترديد شادابي و طراوت پوست است. شما اگر پوست خرابي داشته باشيد، هر چقدر هم كرم پودر و انواع و اقسام آرايش را روي صورتتان بماليد، فايدهاي ندارد و همه ميفهمند كه پوست شما خراب است. براي حفظ شادابي و طراوت پوست، نكات زيادي وجود دارد،مثل تغذيه خوب، نكشيدن سيگار، قرار نگرفتن در معرض آفتاب، عدم استفاده از وسايل آرايشي نامناسب و... اما همه اينها براي قبل از خراب شدن پوست است. اگر پوست شما خراب شده، علاوه بر رعايت موارد فوق، بايد به دنبال روشهاي ديگري هم باشيد كه پوست شما را تا حد امكان، صاف و شاداب كنند(پيلينگ) يكي از اين روشهاست.
چرا پيلينگ؟
در سنين نوجواني و جواني معمولا پوست محتواي چربي بالاتري نسبت به سنين كهنسالي دارد.
با افزايش ترشح غدد، چربيها در معرض هوا اكسيده ميشوند و ايجاد جوشهاي سرسياه به نام كومدون ميكنند. اگر كومدونها را به طور خودسرانه تخليه كنيد ممكن است به التهاب و بروز جوشهاي ملتهب چركي منجر شود. لذا اين كار را به شما توصيه نميكنيم. واژه جرمگيري پوست كه امروزه توسط برخي افراد غير پزشك و غير متخصص بهكار ميرود نيز در واقع كندن و تخليه نمودن كومدونها و غدد چربي بسته شده است كه ميتواند به بروز آكنه يا جوشهاي غرور منجر شود.
شما ميتوانيد پوستههاي شاخي شده و سطحي پوست را به راحتي با صابونهاي لايهبردار (در پوستهاي چرب) و با شيرپاككن (در پوستهاي خشك) تميز كنيد. در واقع اگر بهداشت پوست به خوبي رعايت شود، نيازي به جرمگيري خشن و دورهاي نخواهيد داشت.
لايهبرداري يا پيلينگ كه امروزه توسط متخصصين پوست اجرا ميشود، برداشت قسمتهاي سطحي پوست بيمار و شادابسازي پوست سالخورده است. پيلينگ در برخي موارد بسيار مفيد است و نياز به جراحي در جهت درمان ضايعات پوستي را مرتفع ميسازد. از جمله اين موارد ميتوان جوش صورت، لك صورت يا ملاسما و كك و مك را نام برد. همچنين پيلينگ براي از بين بردن اسكارهاي ناشي از سوختگي و به طور كلي لكهاي باقي مانده از التهابات قبلي پوست، روش مناسبي است.,
روشهاي پيلينگ
انتخاب پوست مناسب جهت هر نوع پيلينگ در نتيجه عمل، دخالت بسزائي دارد. در ضمن بايد توجه داشته باشيد كه نميتوان هر نوع پيلينگي را براي هر نوع پوستي انتخاب كرد. مسئله مهم ديگري كه بايد به آن توجه شود، اين است كه قبل از انجام پيلينگ، پزشك بايد مطمئن شود كه بيمار اصول مراقبتهاي پوستي بعد از عمل را نظير مصرف ضدآفتاب، خودداري از كندن دلمههاي ايجاد شده روي سطح پوست و استفاده از صابونهاي ملايم با PH خنثي كه كمترين اثر تحريكي روي پوست دارند، به دقت رعايت ميكند. اين نكته هم لازم به توضيح نيست كه اگر عمليات پاكسازي و لايهبرداري پوست توسط افراد ناآشنا و بيتجربه صورت گيرد، نتايج ناگواري نظير لكههاي قهوهاي رنگ روي سطح پوست و حساسيت پوست در برابر آفتاب را باعث ميشود.
لايهبرداري از پوست را ميتوان به روشهاي گوناگون انجام داد:
لايهبرداري شيميايي: لايهبرداري شيميايي به وسيله مواد شيميايي كه عمدتا از اسيد با درصدهاي متفاوت تشكيل شدهاند، انجام ميشود. معمولا در اين محلولهاي شيميايي از آلفا هيدروكسي اسيد )AHA( و تريكلرواستيك اسيد )TCA( و فنل با درصدهاي متفاوت استفاده ميشود. AHA كه از عصاره نيشكر تهيه ميشود، خفيفترين شكل پيلهاي شيميايي است و اغلب براي درمان آسيبهاي خفيف پوستي در اثر آفتاب استفاده ميشود. چين و چروكهاي عميقتر و تيرهتر و دانههاي ناشي از تابش آفتاب، معمولا با يك پيل TCA درمان ميشوند.
به غير از روش مرسوم انجام پيلينگ در چند جلسه، روش پيلينگ بهصورت طولاني و مداوم هم وجود دارد. به اين صورت كه فرد بايد كرمهاي داراي %15 AHA و يا كمتر را هر شب بر روي جاهايي كه ميخواهد لايهبرداري كند بمالد. AHA پوست را پوستهپوسته ميكند و اين مسئله سبب تحريك پوست در لايههاي پاييني ميشوند و به اين ترتيب چروكهاي ريز و نافرميهاي پوست صاف شده و از بين ميروند. نكته مهم كه بايد به آن توجه كنيد اين است كه پس از استفاده از اين كرمها بايد از نورخورشيد اجتناب نماييد و در مواقع خروج از منزل بايد حتما از ضد آفتاب قوي استفاده كنيد.
لايهبرداري مكانيكي: در لايهبرداري به روش مكانيكي، بهوسيله ابزارهاي تراشنده، لايه سطحي پوست تراشيده ميشود. مثلا ميتوان اين كار را توسط يك دستگاه دوار تراشنده بهنام <درم ابرشن> و يا توسط سمباده انجام داد. دستگاه جديدي هم به تازگي وارد بازار شده كه <ميكرودرم ابرشن> نام دارد و از كريستالهاي آلومينيوم بهعنوان ساينده استفاده ميكند و پوست را با ظرافت بسيار زيادي ميتراشد.