آكنه اغلب به صورت نقاط سرسياه، نقاط سرسفيد و جوشهاي چركي بروز ميكند.
جوش صورت يا آكنه يكي از بزرگترين مشكلاتي است كه نوجوانان را گرفتار ميكند و متاسفانه درست زماني به سراغ آنها ميآيد كه بيش از هر وقت ديگر نگران زيبايي وضع ظاهر خود هستند. آكنه يك بيماري التهابي مزمن پوست است كه اكثرا در دوران نوجواني مزاحمت ايجاد ميكند اما گاهي به طور متناوب در سراسر زندگي بارها و بارها فرد را گرفتار ميكند.
آكنه در دختران در سنين پايينتري نسبت به پسران بروز ميكند ولي در پسران معمولا تظاهرات بسيار شديدتري دارد. بهطور كلي علائم و نشانههاي آكنه در افراد مختلف متفاوت است و ميتواند از خفيف تا بسيار شديد متغير باشد.
اگر والدين يا اقوام نزديك شما در دورهاي از زندگي خود دچار نوع شديد آكنه شده باشند به شما توصيه ميكنيم كه بيشتر مراقب پوست خود باشيد چون در آن صورت احتمال درگيري شديد پوستي در شما از بقيه بيشتر خواهد بود. نقطههاي سرسفيد، نقطههاي سرسياه آكنه اغلب به صورت نقاط سرسياه، نقاط سرسفيد و جوشهاي چركي بروز ميكند. غدد چربي در تمام سطوح پوست شما به غير از كفپا و دست وجود دارد. اما بيشترين تراكم آنها در صورت، سينه، پشت و شانهها است. كار اين غدد،ترشح چربي است. چربي توليد شده توسط مجاري چربي به سطح پوست راه يافته و به طور طبيعي روي پوست را ميپوشاند.
در دوران نوجواني به علت تغييرات ناگهاني كه در سطح هورمونهاي جنسي رخ ميدهد، غدد سباسه، تحريك ميشوند و چربي بيش از حد توليد ميكنند. اين چربي زيادي مجاري انتقال چربي را مسدود ميكند و به اين ترتيب جوشهاي سرسياه توليد ميشوند. وقتي كه چربي باقيمانده و لايههاي مرده پوست نتوانند به بيرون پوست راه يابند، توسط باكتريهايش كه به طور طبيعي در غده وجود دارند، عفوني ميشوند و جوشهاي سرسفيد را ايجاد ميكنند. گاهي نيز چربي ترشح شده فضاي اطراف فوليكول مو را اشغال ميكند در نتيجه مو نميتواند از پوست خارج شود و باكتريهاي موجود در پوست داخل منافذ مسدود شده و آنجا ايجاد عفونت و التهاب و جوشهاي چركي ميكند.در آكنه شديد ممكن است كيست و آبسه هم ديده شود. كيست توري بزرگتر، سفتتر و عميقتر از جوش معمولي است و در اغلب موارد خطرناك است. بعضي از كيستها تا زير سطح پوست انتشار مييابند و پاره ميشوند و به اين طريق عفونت را در زير پوست منتشر ميكنند. جاي اين جوشها معمولا روي پوست باقي ميماند.
آبسه يك ناحيه عفوني متورم و ملتهب وبسيار دردناك است كه حاوي چرك فراوان است. خوردنيها و نخوردنيهاي آكنه <آيا تغذيه در ايجاد آكنه تاثيري دارد؟> شايد اين شايعترين سوِالي باشد كه يك متخصص پوست از بيمار خود ميشنود. « با اين همه جوش چرا شكلات ميخوري؟» و شايد اين شايعترين گوشزدي باشد كه افراد مبتلا به آكنه از ديگران ميشنوند.
واقعيت اين است كه نقش رژيم غذايي در ايجاد يا تشديد آكنه هنوز به اثبات نرسيده است. گرچه گزارشاتي نيز موجود است كه خوردن مداوم غذاهاي خيلي چرب، شيريني زياد، سس مايونز، خامه، شكلات، گردو، بادام، فندق، خرمالو، موز، پسته، تخمه، چيپس، پفك، نوشابه، نارگيل، تخممرغ و به تعبيري، همه آنچه كه در قنادي و بقالي يافت ميشود، را در بروز و تشديد آكنه موِثر دانسته است. اگر از دست اين جوشهاي لعنتي به ستوه آمدهايد،براي احتياط بهجاي خوردن اينها از سبزيجات و ميوههاي تازه استفاده كنيد. استفاده از اسفناج، هويج، شاهي و گوجهفرنگي را به شما توصيه ميكنيم. سعي كنيد خوردن چاي و ادويهجات را بسيار محدود كنيد. عامل مهم ديگري كه اثر آن در تشديد آكنه به اثبات رسيده، تماسهاي شغلي است.
آكنه در كساني كه به علت شغلشان با روغنهاي حيواني و يا معدني تماس دارند و يا در معرض هواي بسيار گرم و يا بسيار سرد هستند با شدت بيشتري بروز ميكند.افرادي كه شغلهاي پر استرس دارند يا اينكه اصولا از نظر تيپ شخصيتي مضطرب محسوب ميشوند معمولا دچار آكنههاي شديد ميشوند. اگر خود استرس عامل اين تشديد نباشد، حداقل اين است كه افراد مضطرب معمولا بيش از حد صورت خود را دستكاري ميكنند و اين امر خود باعث تشديد بيماري ميشود.
از ديگر عوامل موثر، لوازم آرايشي، اختلال غدد درون ريز، تعريق زياد، برخي داروها مانند كورتيزول، هورمونهاي مردانه، قرصهاي ضدبارداري، ليتيوم و باربيتوراتها را ميتوان نام برد. خلاصه اينكه شايد بتوان گفت كه قسمت خيليها اينطور مقرر شده كه در سنين نوجواني گرفتار اين معضل پوستي شوند.